lunes, 4 de octubre de 2010

PRIMAVERA DEL IXCÁN



















Primavera del Ixcán
és una comunitat situada a la zona de la selva de l'Ixcán (al departament del Quiché), on abunda la mescla de calor, plujes i mosquits. Com a la resta del país, la major part de terreny l'ocupa la naturalesa formada per camps de "milpa" (blat de moro) però també hi trobem cultius de frijol, canya de sucre, cafè, cardamomo i una extensa diversitat d'arbres fruiters. El riu queda enmig de les cases i els cultius i és un recurs per a refrescar-se, agafar aigua o rentar la roba.


Aquesta comunitat és la més avançada i pionera de la zona de l'Ixcán tant en
qüestions educatives com en infraestructures, i és per això que gran part dels estudiants són de comunitats veïnes.
Guatemala és un pais amb gran part de la població indígena, com és el cas de Primavera, que s'ha format per la unió de persones amb diferents arrels mayas supervivents de les grans masacres de la guerra. És per això que apart del castellà a la comunitat hi trobem fins a 10 llengües mayas: Q'anjobal, mam, mixto, jakalteco, chuj, k'iche, ixil, kak'chikel, akateco i k'ekchi.

És una cultura que tot i compartir idioma amb nosaltres, tenen una vida totalment diferent a la nostra basada en l'autucultiu per a la subsistència i la lluita per a seguir endavant enfortint-se amb la seva pròpia història i conservant uns valors humans que a les societats modernes fa temps que s'han extingit i els han substituit per l'individualisme, el consumisme i l'avarícia .

No hay comentarios:

Publicar un comentario